Kisumu

  • Kisumu

In de periode voor kerst krijgt onze school altijd bezoek van de mensen van de werkgroep Kisumu. Elke groep krijgt een les over hoe het er in Kisumu aan toe gaat en hoe onze financiële hulp ingezet wordt. In de groepen 5 en 6 werd dit jaar een molentje geknutseld en daarmee hebben we zelfs in de krant gestaan.

Hieronder het persbericht zoals het in de krant stond.

Basisschool de Zonnesteen vergelijkt Kerstmis in Kisumu met Kerstmis in Bergeijk

Dit thema kozen we voor ons bezoek op donderdagochtend aan de school. Filmbeelden die we in Kisumu maakten tijdens een bezoek in de kersttijd, hielpen om te laten zien hoe kerstmis daar beleefd wordt. Terwijl hier al wekenlang de kerstreclames zich opdringen en winkels en huizen rijkelijk versierd worden met lichtjes en volle winkelwagens de supermarkten verlaten, verandert in Kisumu nauwelijks iets in het straatbeeld. In de sloppenwijken blijft het een troosteloze aanblik. Toch wonen er veel christenen die geloven dat met kerstmis de geboorte van Jezus gevierd wordt en dat dat overal ter wereld gebeurt. Voor hen is de kerstviering in de grote kerk van Millimani het hoogtepunt van kerstmis. Alle voorbereidingen concentreren zich rondom de kerk en in de tuin van de pastorie, waar iedereen vrij toegang heeft. De dag voor kerstmis is het er een drukte van belang. Koren oefenen er hun kerstrepertoire, groepjes vrouwen zitten er rijst en groenten schoon te maken. Kookpotten staan op een vuurtje. Er worden maaltijden klaargemaakt voor de allerarmsten. Kinderen spelen nog eens het kerstverhaal dat die avond vóór de viering opgevoerd wordt in de kerk. Groepjes meisjes komen dansend en neuriënd over een pad, want die avond moet het in de kerk heel mooi gelijk gaan. Sterke kerels tillen een grote spar uit een vrachtwagen en dragen hem de kerk in. De versiergroep kan aan het werk met knipperende bonte lampjes, wattenpropjes en het opzetten van de stal. In de pastorie bereidt pastor Hans Burgman de kerstpreek voor. Wij mogen in de galerij een kerstgroepje opstellen. Het is van zwarte klei gemaakt door leerlingen van de art school. Iedereen heeft het druk en doet de taak die hem toebedeeld is. In de vroege avond stroomt de kerk al vol met mensen die soms een lange wandeling moesten maken om er bij te zijn. Iedereen draagt zijn mooiste kleding en de gezichten van de kinderen glanzen en de spanning voor wat komen gaat straalt er van af. Het kerstspel wordt intens meebeleefd. Er wordt geklapt, gelachen en meegezongen. Kleine kinderen mogen best even de trappen van het priesterkoor opkruipen om alles wat beter te kunnen zien. Ook bij de viering lijkt iedereen een taak te hebben en die wordt met overgave vervuld. Na de viering blijven nog vele groepjes mensen wat napraten, kerstwensen uitwisselen of wat eten van wat meegebracht is.

Een groot verschil tussen de kerst hier en daar is de temperatuur. Het kan in deze periode wel 40 graden zijn. Er worden kerstpicknicks gehouden en daarvoor vormen zich groepen mensen op beschaduwde plekken onder de bomen. De filmbeelden maakten veel vragen los bij de Bergeijkse kinderen. In alle klassen werden ook werkstukjes gemaakt, zoals in Kisumu ook gebeurt, met eenvoudige middelen. Er werden slingers geplakt van reepjes krantenpapier, pindapijltjes gevouwen, kerstkaarten getekend met kerstwensen in het swahili en een geïmproviseerde kerstboom kreeg wattenbolletjes die sneeuwvlokken moesten voorstellen. Vooral de draaiende sterren die in een paar klassen werden gemaakt, waren een succes. Er werden foto’s gemaakt om naar Kisumu te sturen. De kinderen daar konden dan zien hoe kinderen in Bergeijk bezig waren en aan hen dachten met kerstmis.

Voor de kerstmarkt die op 21 december wordt gehouden in de Zonnesteen zullen o.a. werkstukjes van de kinderen verkocht worden. Onze werkgroep zal vertegenwoordigd zijn met knutselactiviteiten en de verkoop van Afrikaanse spulletjes.

We hebben een voldaan gevoel over dit schoolbezoek. De vriendschap tussen Bergeijk en Kisumu wordt zichtbaar gedragen door de kinderen. Hun belangstelling voor die heel andere cultuur motiveert ons om door te gaan met ons werk voor Kisumu.

Leerlingen, leerkrachten van de Zonnesteen en de werkgroep Bergeijk-Kisumu wenst iedereen, hier en daar, een heel mooi kerstfeest!

Werkgroep Bergeijk-Kisumu

Terug naar het overzicht

Google Educatie

Google Educatie

In groep 7 zijn we bezig met Google Educatie. De kinderen ...

Voorleeskampioen Esmee

Voorleeskampioen Esmee

Wat een topper die Esmee ! Wint ze gewoon weer! De jury had ...

Trappen van vergelijking

Trappen van vergelijking

Mooi, mooier, mooist! Oud, ouder, oudst! We maken even ...